judo türkiye tekirdağ 59 deniz şilli nelda uğur şilli

 
Tekirdağ'da Judo Eğitimi
 
 
   
   
 

 

Türkiye'de Judo


                        

           Ülkemizde judo sporu , Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması (NATO) na girişinden (1952) hemen sonraki yıllarda olmuştur.          NATO eğitim programları çerçevesinde Amerika’da çeşitli askeri kurslara katılan Subay ve Astsubaylarımız Judo’yu self-defansa yönelik olarak öğrenmişler ve ülkemize döndükten sonra askeri eğitimlerde kullanmışlardır.
            1960 ’lı yılların başında Japonya’da güreş antrenörü olarak çalışan Halil YÜCESES , İstanbul’da Milli Türk Talebe Birliği salonunda , emniyet müdürü Nazım CANCA Ankara’da küçük guruplar kurarak halka açık judo çalışmaları başlatmışlardır.Aynı yıllarda Almanya’da judo eğitimi alan, Ergun GÖKTUNA’da judo’yu yaymak için çeşitli illerde görev yapmıştır.
            Judo’ya ilgi her geçen gün artması ve genellikle yanlış tekniklerin uygulanma ve metodlarla çalışılması, Beden Terbiyesi Genel Güdürlüğünün dikkatini çekmiş ve judo eğitimine , Kodokan teknikleri ile bir standart kazandırılması amacıyla ilk önce Güreş federasyonuna bağlı  örgütlenmesini gerçekleştirmiştir. Judo sporuna olan ilgi tüm dünya’da olduğu gibi ülkemizde de artmasıyla beraber, 1962’da  kendi başına Türkiye Judo Federasyonu’nu kurarak bağımsız bir federasyon olmuştur.2006 yılında ise Türkiye Judo Federasyonu özerk bir federasyon halini almıştır.
            Ilk katıldığımız uluslar arası önemli organizasyon 1971 yılında akdeniz oyunlarıdır.1992 yılında Barcelona yaz olimpiyatlarında, 48 kg Sprcumuz Hülya ŞENYURT ,ülkemize Bronz madalya kazandırarak, hem judo’nun olimpiyatlardaki ilk madalyasını hem de olimpiyatlarda bayanların aldığı ilk madalya olması açısından önemlidir.
 
 
 
 

I.J.F.   E.J.U.   G.S.G.M.   Türkiye Judo Federasyonu   Tekirdağ G.S.İ.M   Tekirdağ Belediye Başkanlığı